top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıUnidata KVKK

Şikayet Hakkı Nedir ? - 2

İnceleme Sonrası Süreç Nasıl İşlemektedir?


Kurul, şikâyet üzerine veya resen yapılacak inceleme sonucunda, veri sorumlusunun Kanun hükümlerinin ihlal edildiği kanaatine varırsa, tespit ettiği hukuka aykırılıkların ilgili veri sorumlusu tarafından giderilmesine karar verir ve kararı ilgililere tebliğ eder.

Kurul tarafından verilen bu kararın veri sorumlusuna tebliğden itibaren, gecikmeksizin ve en geç otuz gün içinde veri sorumlusu tarafından yerine getirilecektir.


Yine şikâyet üzerine veya resen yapılan inceleme sonucunda, Kanuna aykırı uygulamanın yaygın olduğunun tespit edilmesi üzerine, Kurul tarafından bu konuda ilke kararı alınır ve bu karar yayımlanır. Kurul ilke kararı almadan önce ihtiyaç duyulması halinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini alabilir. Ayrıca Kurul gerekli gördüğü hallerde veri sorumlusu tarafından veri işlenmesinin veya verinin yurtdışına aktarılmasının durdurulmasına karar verebilir.

Veri sorumlusunun Kurulca verilen kararlara karşı idare mahkemelerinde dava açabilmeleri mümkündür. İtiraz yöntemleri ayrı bir başlık altında incelenecektir.





Veri Sorumlusu, İlgili Kişiye Başvuru Tarihinden İtibaren 15. Günde Cevap Vermişse, Bu Tarihten İtibaren Kaç Gün İçinde Kurula Şikâyette Bulunulabilir?


İlgili kişi Kanun’da düzenlenen şekli ile başvuru hakkını kullandıktan sonra veri sorumlusunun başvuruda yer alan talepleri, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırması gerektiği Kanun tarafından düzenlenmiştir.


İlgili kişinin veri sorumlusuna başvurusundan sonra başvurunun reddedilmesi, verilen cevabın yetersiz bulunması veya süresinde başvuruya cevap verilmemesi hâllerinde; ilgili kişinin, veri sorumlusunun cevabını öğrendiği tarihten itibaren otuz ve her hâlde başvuru tarihinden itibaren altmış gün içinde Kurula şikâyette bulunabileceği düzenlenmiştir.


Kanunda Yer Alan Sürelerin Yorumlanması İle İlgili Olarak İlgili Kişinin Dikkat Etmesi Gerekenler


Veri Sorumlusu, İlgili Kişiye Başvuru Tarihinden İtibaren 15. Günde Cevap Vermişse, Bu Tarihten İtibaren Kaç Gün İçinde Kurula Şikâyette Bulunulabilir?


1. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca 30 gün içinde bir cevap verilmesi halinde ilgili kişinin veri sorumlusunun cevabını müteakip 30 gün içerisinde şikâyette bulunabileceğine, bu itibarla söz konusu hallerde ilgili kişinin veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 günlük süresinin bulunmadığına,


2. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca bir cevap verilmediği durumda ise ilgili kişinin veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula şikâyette bulunabileceğine,


3. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca Kanunda tanınan 30 günlük süre sonrasında bir cevap verilmesi halinde ilgili kişinin, Kanunda veri sorumlusuna tanınan 30 günlük süre sonrasında verilecek cevabı beklemekle yükümlü olmadığı ve veri sorumlusuna tanınan sürenin dolması ile birlikte Kurula şikâyette bulunabileceği göz önüne alınarak, ilgili kişinin veri sorumlusunun kendisine cevap verdiği tarihten itibaren 30 gün değil, veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula şikâyette bulunabileceğine


Kurul tarafından duyurulmuştur.


4. Örneğin ilgili kişi 01.01.2019 tarihinde veri sorumlusuna başvurmuş ve veri sorumlusu tarafından bu başvuruya 16.01.2019 tarihinde cevap verilmişse bu durumda ilgili kişinin, söz konusu cevap tarihi olan 16.01.2019 tarihinden itibaren 30 gün içinde Kurula şikâyet başvurusunda bulunma hakkı vardır. Dolayısıyla bu örneğe göre ilgili kişi tarafından Kurula en geç 15.02.2019 tarihinde şikâyette bulunulması gerekmektedir.








Veri Sorumlusuna Başvuru Tarihinden İtibaren 30 Gün Geçtiği Halde Kendisine Cevap Verilmemişse, İlgili Kişi Bu Tarihten İtibaren Kaç Gün İçinde Kurula Şikâyette Bulunabilir?




1. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca 30 gün içinde bir cevap verilmesi halinde ilgili kişinin veri sorumlusunun cevabını müteakip 30 gün içerisinde şikâyette bulunabileceğine, bu itibarla söz konusu hallerde ilgili kişinin veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 günlük süresinin bulunmadığına,


2. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca bir cevap verilmediği durumda ise ilgili kişinin veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula şikâyette bulunabileceğine,


3. İlgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca Kanunda tanınan 30 günlük süre sonrasında bir cevap verilmesi halinde ilgili kişinin, Kanunda veri sorumlusuna tanınan 30 günlük süre sonrasında verilecek cevabı beklemekle yükümlü olmadığı ve veri sorumlusuna tanınan sürenin dolması ile birlikte Kurula şikâyette bulunabileceği göz önüne alınarak, ilgili kişinin veri sorumlusunun kendisine cevap verdiği tarihten itibaren 30 gün değil, veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula şikâyette bulunabileceğine, karar verilmiş ve bu Karar kamuoyuna duyurulmuştur.


Dolayısıyla, ilgili kişi tarafından yapılan başvuruya veri sorumlusunca 30 günlük süre içinde bir cevap verilmediği takdirde ilgili kişi, veri sorumlusuna başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde, yani veri sorumlusunun 30 günlük cevap süresinin bitiminden itibaren 30 gün içinde Kurula şikâyette bulunabilecektir.


Örneğin; ilgili kişi 01.03.2020 tarihinde veri sorumlusuna başvurmuş ve veri sorumlusu ilgili kişiye 30 günlük yasal süresi içerisinde cevap vermemişse bir durumda ilgili kişinin Kurula şikâyet başvurusunda bulunabileceği en son tarih 30.04.2020 olacaktır.


Aynı başvuru için veri sorumlusu ilgili kişiye 10.04.2020 tarihinde yani başvuru tarihinden itibaren 40’ıncı günde cevap vermişse bu durumda da ilgili kişinin Kurula şikâyet başvurusunda bulunabileceği son tarih 30.04.2020 olacaktır.



İlgili Kişi, Şikâyetini E-Posta, Telefon Veya Çağrı Merkezi Aracılığıyla Kuruma Ulaştırabilir Mi?


Kurula yapılacak şikâyet başvuruları, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun çerçevesinde ıslak imzalı olarak Kurumun posta adresine ulaştırılabileceği gibi Kurumun internet sayfasında yer alan şikâyet modülü kullanılarak da başvuru yapılabilmektedir. (şikayet.kvkk.gov.tr)


Kurumun mevcut uygulaması gereği e-posta, telefon veya çağrı merkezi aracılığıyla Kurula şikâyette bulunulamamaktadır.




İlgili Kişi Kurula Şikâyet Yoluna Başvururken Tazminat Talep Edebilir Mi?


6698 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca, kişilik hakları ihlal edilenlerin genel hükümlere göre tazminat hakkı saklıdır. Ancak bu durum, tazminatın Kişisel Verileri Koruma Kurumundan talep edilebileceği anlamına gelmemektedir. Yargı mercilerine başvurularak, veri sorumlularından tazminat talep edilebilecektir.





Kurula Şikâyet Başvurusu Yapıldığında Kurul Ne Kadar Sürede Cevap Vermek Zorundadır?


Kanunun 15. maddesinde “Şikâyet üzerine Kurul, talebi inceleyerek ilgililere bir cevap verir. Şikâyet tarihinden itibaren altmış gün içinde cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır.” hükmü yer almaktadır. Buna göre Kurul, şikâyet üzerine talebi inceleyerek ilgililere bir cevap vermekte, şikâyet tarihinden itibaren altmış gün içinde cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılmaktadır.



Kanuni Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen Veri Sorumluları Hakkında Kurul Resen İnceleme Yapabilir Mi?


Kurulun, şikâyet üzerine veya ihlal iddiasını öğrenmesi durumunda resen görev alanına giren konularda inceleme yapma yetkisi bulunmaktadır.



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page